«

»

Afbeelding

Ook lekker – MOINK Balls met Rauwe Ham en Chilisaus

MOINK Balls

Onlangs maakte meneer Veelkantie voor het eerst MOINK Balls en nam de gelegenheid ten baat om even een dikke sneer uit te delen richting de Nederlandse 'BBQ Community' die zichzelf way to serieus neemt.

En wat ik al vreesde werd bewaarheid. Sindsdien wil iedereen, zeer vrij geïnterpreteerd, heel graag mijn KNORBOE kloten kussen. Dus stond er al twee keer in de afgelopen drie weken MOINK Balls op het menu.

Drie keer hetzelfde kan natuurlijk niet, dus moest ik wel een beetje experimenteren. Eigenlijk deels een beetje noodgedwongen omdat al snel bleek dat mevrouw Veelkantie 40 ballen uit een kilo gehakt draaide en we niet voor 40 ballen spek in huis hadden. Gelukkig hadden we nog wel wat rauwe ham liggen, dus hebben we dat maar ge- dan wel misbruikt om 4 ballen mee in te pakken. Om te glaceren gebruikte ik deze keer geen BBQ saus maar Chilisaus. Lekker wat pittiger en zoet en er zit voldoende suiker (al snel 35 tot 40%) in om de boel lekker te laten glaceren. Verder volgde we gewoon de procedure (recept kun je het nauwelijks noemen) onder de vorige eerste keer MOINK Balls link. Ik gaarde ze deze keer indirect op de Big BBQ Bol.

Ik neem even de gelegenheid om te melden dat ik echt ontzettend tevreden ben met de Big BBQ Bol. Ding werkt echt perfect. We hebben deze Ketel Barbecue nu al een keer of 5 à 6 gebruikt en hij werkt in alle opzichten fantastisch! Alles klopt gewoon aan deze Ketel. Echt een heel groot plezier om mee te werken.

Maar goed, we hadden het over mijn ballen...

We mogen wel zeggen dat Gehakt, Spek en Chilisaus een match made in heaven is. De grootste verrassing was echter de ballen met rauwe ham er omheen. Niet alleen smaakte het geglaceerde laagje Chilisaus daar nog lekkerder bij maar ook de rauwe ham was gewoonweg zalig. Lekker crispy en zoutig. Samen met het pittige en zoete van de Chilisaus en het gehakt met daarin de Smokey BBQ kruiden van de Lidl deden de ogen even wegdraaien. Het is bijzonder jammer dat plakjes rauwe ham doorgaans nogal erg duur is. We vinden het wel een aanrader. Dus heeft u nog eens wat rauwe ham liggen... gewoon om uw ballen winden!

Overigens gingen de 40 KnorMoe ballen niet op die avond. Maar geen paniek, gewoon de volgende dag even opwarmen en als lunchgerecht op een lekker wit bolletje doen. Neemt u van mij aan... ook dat is zalig.


Deze blogpost is 941 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/06/29/ook-lekker-moink-balls-met-rauwe-ham-en-chilisaus/

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. MdJ

  Die dingen maak ik al jaren. Maar dan in Slavink vorm. Soms met voor gegaarde ballen, en soms met vers gehakt. Waarom zijn “moink balls” zo populair -_- (en waarom is er zo’n gezeur over)

  Hoop dat ze smaakten, alle ballen verzamelen!

 2. Meneer Veelkantie

  MdJ,

  Ze smaken heerlijk. Maar dat kan de populariteit niet echt verklaren. Zeker niet als je diepvriesballen gebruikt is het bepaald geen culinair hoogstandje.

  Ik heb een poging gedaan om de populariteit en heldenstatus van de ‘uitvinder’ ervan te verklaren in het vorige topic over de MOINK Balls. Enerzijds hijsen ze de ‘uitvinder’ ervan op het schild, maar anderzijds heb je natuurlijk weer de puristen die niets moeten hebben van het simplisme van het ‘gerecht’. Ik vind het allemaal best en ook wel redelijk bespottelijk. Zowel de uitgesproken voor- als de uitgesproken tegenstanders.

  Mensen nemen zichzelf veel te serieus ;)

 3. BB Jaga

  Ik heb de Moink Balls nog niet gemaakt maar ze staan op de planning, moet kunnen nog een paar keer barbequen toch?
  En anders eten we de boel binnen wel op ;-)

 4. fernanda

  Ziet er heerlijk uit! Ga het zeker een keer uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *